Τι είναι το Κέντρο Λήψεως Σημάτων;

Τι είναι το Κέντρο Λήψεως Σημάτων (Κ.Λ.Σ.);

Τα ΚΛΣ είναι σταθμοί παρακολούθησης του συναγερμού. Αυτοί οι σταθμοί συνδέονται με τον συναγερμό και ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για κάθε συμβάν που μπορεί να προκληθεί. Ο βασικός λόγος που επιλέγουμε τη σύνδεση με έναν τέτοιο σταθμό είναι για να ειδοποιηθούμε εμείς και η αστυνομία σε περίπτωση διάρρηξης. Παρ όλα αυτά οι δυνατότητες του σταθμού εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς ενημερώνουν τους συνδρομητές για την καλή λειτουργία του συναγερμού (π.χ. πτώση μπαταρίας κ.λ.π.). Οι συνδεδεμένοι με τους σταθμούς καταβάλουν ένα ετήσιο ή εξαμηνιαίο ποσό και εξασφαλίζουν την 24ωρη παρακολούθηση του συναγερμού τους, έχοντας ακόμα και τη δυνατότητα να ανατρέξουν στο ιστορικό τους όποια στιγμή το επιθυμούν. 

Τι μου προσφέρει ένα Κέντρο λήψεως σημάτων;

Τα κέντρα παρακολουθούν το σύστημα συναγερμού σας και ενημερώνουν εσάς ή την κατάλληλη αρχή για:

 • διάρρηξη, 
 • φωτιά,
 • ιατρική βοήθεια,
 • πανικό,
 • ενέδρα,
 • σαμποτάζ,
 • διακοπή ρεύματος,
 • πτώση μπαταριών του συστήματος,
 • πρόβλημα συστήματος,
 • απόδοση σειρήνας,
 • αποσύνδεση μπαταριών
 • και τέλος κάνει 24ωρα test συστήματος για τη σωστή αποστολή των σημάτων.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση διάρρηξης αν έχω οπλίσει το συναγερμό και είμαι συνδεδεμένος με το Κ.Λ.Σ.

Σε περίπτωση που ο συναγερμός είναι οπλισμένος και αντιληφθεί διάρρηξη τότε στέλνεται σήμα μέσω του συστήματος στο Κ.Λ.Σ.. Στη περίπτωση αυτή ο σταθμός είναι υποχρεωμένος να καλέσει τους αριθμούς ανάγκης που έχουν δοθεί από τους συνδρομητές του και να ζητήσει τους κωδικούς ασφαλείας. Αν οι συνδρομητές δεν το σηκώσουν ή δώσουν κωδικούς έκτακτης ανάγκη τότε ειδοποιείται η ανάλογη αρχή ώστε να έρθει στο χώρο της διάρρηξης. 

Αν ο συναγερμός δεν είναι οπλισμένος και γίνει διάρρηξη το Κέντρο θα επικοινωνήσει μαζί μου;

Όχι! Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το Κέντρο είναι ο συναγερμός να βρίσκεται σε λειτουργία την ώρα της διάρρηξης. Ο συναγερμός είναι ο εγκέφαλος που αντιλαμβάνεται πρώτος το συμβάν, όποτε αν δεν οπλίσετε το συναγερμό τότε σε περίπτωση διάρρηξης δεν θα αντιληφθεί το συμβάν και δεν θα στείλει τα κατάλληλα σήματα.

Τι είναι κωδικός ασφαλείας;

Με τη σύνδεση του συναγερμού στον Κ.Λ.Σ. οι συνδρομητές δίνουν από έναν έως τρεις τηλεφωνικούς αριθμούς σε περίπτωση ανάγκης. Ταυτόχρονα οι συνδρομητές των ανωτέρω τηλεφωνικών αριθμών λαμβάνουν ένα κωδικό ασφαλείας και έναν κωδικό έκτακτης ανάγκης. 

Παράδειγμα: Μια οικογένεια κάνει σύνδεση με Κ.Λ.Σ. και δίνει ως τηλέφωνα ανάγκης τα τηλέφωνα του αντρόγυνου και της κατοικίας τους. Ο τεχνικός δίνει στο ζευγάρι ένα κωδικό ασφαλείας ΧΧΧΧ και ένα κωδικό έκτακτης ανάγκης CCCC. Σε περίπτωση διάρρηξης ο σταθμός καλεί με αριθμό προτεραιότητας που του έχουν ορίσει όλους τους συνδρομητές. Αν οι συνδρομητές σηκώσουν το τηλέφωνο και πουν τον κωδικό ΧΧΧΧ σημαίνει πως το αντρόγυνο βρίσκονται με ασφάλεια στο χώρο και δεν επιθυμούν να ενημερωθεί κάποια αρχή. Σε περίπτωση που πουν τον κωδικό CCCC τότε καλείται άμεσα η ανάλογη αρχή (π.χ αστυνομία, ασθενοφόρο κ.λ.π.).

Υπάρχουν πολλά Κέντρα Λήψεως Σημάτων. Ποιο να εμπιστευτώ;

Στην αγορά υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι σταθμοί που καλύπτουν τις ανάγκες του εκάστοτε συνδρομητή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε από την εταιρεία που υποστηρίζει το σύστημα σας να σας συστήσει το κατάλληλο Κέντρο με βάση τις ανάγκες σας.

Συμβουλές για να προστατεύσετε το σπίτι σας από τους κλέφτες.

1) Κλειδώστε πάντα το σπίτι σας φεύγοντας.
2) Μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε σας πει ότι είναι εκπρόσωπος δημόσιας υπηρεσίας. Προσοχή σε ποιόν ανοίγετε τη πόρτα σας.
3) Μη δίνετε τα κλειδιά σας σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά.
4) Μη κρύβετε κλειδιά κοντά στο σπίτι σας (χαλάκια, αποθήκες, γλάστρες, τούβλα κτλ).
5) Μη κρύβετε πράγματα αξίας σε αποθήκες. Οι ληστές τείνουν να ψάχνουν περισσότερο σε τέτοια μέρη.
6) Αν βρείτε κάποιο σημάδι στο τοίχο του σπιτιού σας που σας ανησυχεί ενημερώστε το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και σβήστε το. Η αστυνομία θα αυξήσει τη περιπολία στη περιοχή σας.
7) Επιλέξτε επώνυμους συναγερμούς για την ασφάλεια σας. Στατιστικές δείχνουν πως όταν οι κλέφτες δουν σειρήνα συναγερμού στο σπίτι μειώνετε η πιθανότητα διάρρηξης του.
8) Οπλίστε το συναγερμό σας κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι ή όταν βρίσκεστε μόνοι σας μέσα σε αυτό. Αν είστε στόχος θα σας παρακολουθούν.
9) Συνδέστε το συναγερμό σας με Κέντρο Λήψεως Σημάτων. Σε περίπτωση διάρρηξης θα ειδοποιηθεί η άμεσος δράση.

Πώς ξέρω ότι ο συναγερμός μου δουλεύει σωστά;

Η σωστή λειτουργία του συναγερμού έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια του χώρου σας. Σε περίπτωση που ο συναγερμός σας υπολειτουργεί κινδυνεύετε να πέσετε θύμα κλοπής. Υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξέρετε πως ο συναγερμός σας λειτουργεί σωστά.

 

1.Να αλλάζετε συχνά τις μπαταρίες της μονάδας και της σειρήνας (προαιρετικά: αν το σύστημα είναι ασύρματο να αλλάζετε και τις μπαταρίες των ραντάρ σας).

Είτε ο συναγερμός σας είναι ασύρματος, είτε ενσύρματος πρέπει να αλλάζετε τις δυο βασικές μπαταρίες της μονάδας και της σειρήνας σας κάθε 3 χρόνια το λιγότερο. Ακόμα και οι ενσύρματοι συναγερμοί υποστηρίζονται από μπαταρίες για την σωστή λειτουργία τους σε περίπτωση πτώσης ρεύματος. Η σωστή αλλαγή τους εγγυάται ότι ο συναγερμός σας θα συνεχίσει να λειτουργεί οποιαδήποτε στιγμή.

 

2.Παρακολουθείστε τις ενδείξεις στο πληκτρολόγιο.

Όλοι οι σύγχρονοι συναγερμοί ευρωπαϊκών προδιαγραφών είναι σχεδιασμένοι ώστε να ελέγχουν τη ομαλή λειτουργία του συστήματος. Αυτοί οι συναγερμοί σας προειδοποιούν με φωτεινές ενδείξεις σε κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα ή ολογράφως στην οθόνη του πληκτρολογίου για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος σας.

 

3.Ελέγξτε ότι τα ραντάρ και οι μαγνητικές επαφές λειτουργούν σωστά.

Ζητείστε βοήθεια από κάποιον δικό σας άνθρωπο. Καθίστε μπροστά στο πληκτρολόγιο και δώστε του οδηγίες (άνοιξε τη πόρτα, άνοιξε τα παράθυρα, κινήσου στο χώρο) και δείτε αν ο συναγερμό σας σας ενημερώνει για το που βρίσκετε και τι κάνει ο φίλο σας. Αν ο συναγερμός σας ενημερώνει ότι μια παγίδα και ένα ραντάρ διεγείρεται την ώρα που ο φίλος σας ακολουθεί τις οδηγίες σας τότε όλα λειτουργούν σωστά. Αν δείτε ότι κάποια παγίδα ή ραντάρ δεν ανταποκρίνεται τότε επικοινωνήστε με την εταιρεία που υποστηρίζει το συναγερμό σας. Αν κάποιο ασύρματο ραντάρ δεν ανταποκρίνεται αλλάξτε τις μπαταρίες και ξαναελέγξτε το αν δεν λειτουργήσει ξανά τότε επικοινωνήστε με την εταιρεία που υποστηρίζει το συναγερμό σας.

 

4.Πατείστε το κουμπί πανικού.

Αυτό το κουμπί έχει σώσει πολλές ζωές. Πρέπει να ξέρετε ότι λειτουργεί σωστά. Αν βρίσκετε σε κάποιο τηλεχειριστήριο φροντίστε να αλλάζετε συχνά μπαταρίες.

 

5.Κέντρο λήψεως σημάτων.

Τα σύγχρονα κέντρα λήψεως σημάτων είναι μεγάλες εταιρείες που μπορούν να σας δώσουν άμεσα απαντήσεις για τη σωστή αποστολή σημάτων του συστήματος σας. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν συστήματα όπου μπορούν να σας ενημερώσουν αν ο συναγερμό σας στέλνει σωστά σήματα αν είσαστε συνδρομητής τους. Το κέντρο λήψεως σημάτων σας ενημερώνει άμεσα σε περίπτωση διέγερσης του συστήματος ή σε περίπτωση μη λήψεως κάποιου σήματος (άρα πιθανού προβλήματος του συναγερμού, ή πτώσης μπαταριών) πέρα από την προστασία που προσφέρει σε περίπτωση διάρρηξης (κλήση στην αστυνομία). Παρ όλα αυτά μπορείτε να τους ζητήσετε να σας στέλνουν τα σήματα που επιθυμείτε οποιαδήποτε στιγμή, καθώς κρατούν ιστορικό για κάθε κίνηση του συναγερμού σας  (όπλιση, αφόπλιση, διέγερση, πτώση μπαταρίας, μη λήψη σήματος, επαναφορά σήματος, κλπ).

Να επιλέξω ασύρματο ή ενσύρματο συναγερμό;

Το παρακάτω κείμενο επιχειρεί να πραγματοποιήσει μία ανάλυση με τις βασικές διαφορές των ενσύρματων και ασύρματων συναγερμών ασφαλείας. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το πιο κατάλληλο σύστημα συναγερμού παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο επιλογών.

1. Ενσύρματα συστήματα συναγερμών
Τι ακριβώς σημαίνει ενσύρματο σύστημα συναγερμού; Βασικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε εξάρτημα του συστήματος συναγερμού σας συνδέεται με τα λοιπά εξαρτήματα με ενσύρματο τρόπο. Κάθε σύστημα περιλαμβάνει μία κεντρική μονάδα και ένα πληκτρολόγιο. Η κεντρική μονάδα ομάδα διαθέτει όλα τα στοιχεία του συστήματος και το πληκτρολόγιο ελέγχει το σύστημα. Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμών συνδέουν τα δύο αυτά μέρη με ενσύρματο τρόπο. Στη συνέχεια, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο όπως οι επαφές σε πόρτες και παράθυρα, οι ανιχνευτές κίνησης, κλπ.-είναι συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα.

Μειονεκτήματα των ενσύρματων συναγερμών
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η διαδικασία εγκατάστασης ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού είναι μακρά και επίπονη. Οι τεχνικοί εγκατάστασης είναι σίγουρο πως θα περάσουν κάποιες ημέρες για το πέρασμα των καλωδίων έτσι ώστε να συνδέσουν μεταξύ τους όλα τα στοιχεία στο νέο σύστημα συναγερμού σας. Για ορισμένες εταιρείες, το κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά μεγάλο. Η διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολη, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του σπιτιού. Ένα μεγαλύτερο σπίτι θα χρειάζεται βέβαια, περισσότερο χρόνο για να περαστούν τα καλώδια από ένα μικρότερο.

Όταν αγοράζετε ένα σύστημα συναγερμού, δεν σκέφτεστε να μετακομίσετε από το σπίτι σας. Συνήθως υπογράφετε ένα συμβόλαιο για την παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού σας για ορισμένο χρόνο. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως τα φέρνει η ζωή. Έτσι, είναι πιθανόν να χρειασθεί να μετακομίσετε πριν από το αναμενόμενο. Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας. Αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού σας. Εάν μετακομίσετε σε νέο σπίτι και θέλετε να έχετε συναγερμό, θα πρέπει να κάνετε όλες τις εργασίες πάλι από την αρχή.

Πλεονεκτήματα των ενσύρματων συναγερμών
Εάν χτίζετε ένα νέο σπίτι, το πέρασμα καλωδίων για την εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας νεόδμητης οικοδομής. Ενώ η τοποθέτηση ενός ενσύρματου συναγερμού σε ένα υπάρχον σπίτι είναι πολύ δύσκολη, η εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος κατά τη φάση της κατασκευής του είναι πολύ πιο απλή. Εξακολουθεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Και επιπλέον θα ξέρετε πως το σύστημα θα λειτουργεί μόνιμα στο σπίτι σας, ειδικά εάν αυτό είναι νεόκτιστο και σχεδιάζετε να μείνετε εκεί για πάντα.

2. Ασύρματα συστήματα συναγερμών
Επειδή τα ενσύρματα συστήματα συναγερμών είναι πολύ δύσκολο να εγκατασταθούν, πολλές εταιρείες εστίασαν στην δημιουργία ασύρματων συστημάτων ασφαλείας. Τα ασύρματα συστήματα εξυπηρετούν τις ανάγκες τόσο των εταιριών όσο και των καταναλωτών. Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού έχει μία κεντρική μονάδα, ένα πληκτρολόγιο και διάφορα άλλα αξεσουάρ. Αντί να συνδέονται όλα μεταξύ τους με καλώδια, στην περίπτωση των ασύρματου συναγερμών συνδέονται με κεραίες.. Και αυτές οι κεραίες επικοινωνούν μεταξύ τους και ενημερώνουν την κεντρική μονάδα.

Μειονεκτήματα των ασύρματων συναγερμών
Το γεγονός ότι όλα τα αξεσουάρ του συναγερμού είναι ασύρματα, σημαίνει ότι λειτουργούν με μπαταρία. Έτσι, όταν οι μπαταρίες εξαντλούνται, θα πρέπει να καλείτε την εταιρεία που εγκατέστησε το συναγερμό σας και να την ενημερώνετε. Πολλές φορές, αυτό είναι μια απλή διαδικασία: η εταιρία συναγερμού στέλνει κάποιον να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ή σας έχουν ενημερώσει έτσι ώστε να τις αντικαταστήσετε εσείς.

Πλεονεκτήματα των ασύρματων συναγερμών
Ένα ασύρματο σύστημα το οποίο σας ανήκει, δεν είναι μισθωμένο, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στο νέο σας σπίτι ή εξοχικό. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρία από την οποία προμηθευτήκατε τον συναγερμό να σας βοηθήσει με την μεταφορά του εξοπλισμού του συναγερμού σας από το παλιό στο νέο σας σπίτι..

Τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας έχουν επίσης το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους εγκατάστασης. Οι τεχνικοί μπορούν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού πολύ πιο γρήγορα από ότι θα τους έπαιρνε ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού.